13 Dec 2013

Siapa yang makan cili, dia yang terasa pedasnya.

Kesian.
Sadis.

pergi mati semua tu!

2 Dec 2013

Random

suka hati.
suka hati.
lama lama, 
makan hati.

Terasa hati ini nak luahkan segalanya apa yang terbuku. Nak disimpan pun, buat apa. Karang berbuku buku , melarat pulak nanti. Tapi, bila diluahkan, dituding balik ke arah aku. Pulak dah! 

Terfikir jugak, apa yang berbuku dalam hati mereka tentang aku? 

Hey, sentap tak kau kalau orang menjawab pertanyaan kau dengan pertanyaan? Ataupun, menjawab tanpa melihat wajah kau dengan mempamerkan wajah yang membengkekkan? Kalau dengan orang yang kau tak pernah rapat, cuma jumpa "hey-hey-bye-bye", boleh lagi la even ada bad judgement (bohongla kalau takda). Tapi untuk situasi ni, kau dengan si kawan tu selama ni rapat dan tiba tiba dengan entah apa puncanya pun, jadi renggang. So then, how do you feel? 

I feel like a shit!  

23 Oct 2013

Perlu ke semua tu?

Assalamu'alaikum wbt ...

Entah kenapa dengan diri ini sejak usia makin bertambah ni? Entah apa yang perlu aku marahkan? Entah apa yang perlu aku nak kecil hati sangat? uhhh...

Terlalu banyak masalah di sekeliling, buat aku jadi penat. Sampai rasa seperti nak lari sebabkan masalah yang SAMA tiapkan masalah itu datang. Bukan. Bukan itu maksud aku untuk menjadi pengecut dengan melepaskan diri dari masalah. Aku cuma penat kerana masalah yang berkaitan dengan keliling aku yang tak wajar untuk masuk campur.Tapi, aku rasa ia juga tanggungjawab aku juga untuk masuk campur. Entahlah bhaii.  

Aku, tak pandai kawal emosi bila marah menguasai aku. Nak kawal, aku diam. Merungut dalam hati atau bebel sorang sorang. Tapi, semua itu buat aku jadi penat. Teramat penat. Lagi lagi, bila minda terlalu overthinking. Ah, rasa macam semua tak betul. Rasa macam mereka semua benci aku. Ah! Ah! Begitu hitam fikiran aku.

Pernah aku cuba untuk be matured bila masalah itu dan masalah lain lain datang. Kebanyakkan semua gagal. Pernah cuba untuk sentiasa positive thinking, tapi entah kenapa kepala otak ni mesti nak menangkan yang negative thinking





Dan sebenarnya, aku terlalu cemburu dengan mereka. Dan tak tahu, atas alasan apa. Erghhh, bencilaaaa

13 Oct 2013

Perhentian Island's Trip - Part 1

Assalamu’alaikum wbt…
Around 3 weeks past (20th & 21st September), I and my classmates were went to Perhentian Island, Terengganu. Actually, this trip was plan by HZ – my housemate; since last semester. Saje je mula mula tu. Then, invite lah classmates siapa yang willing nak join this trip. Alhamdulillah, adalah dalam 22 orang yang joined this trip. Meriah. Oh ye, tempat yang kami pergi adalah Pulau Perhentian Besar.

20th September 2013:

At 8.00 am, we were headed from Kota Bharu to Jeti Kuala Besut by Cityliner bus. It takes less than 2 hours before we arrived at jetty. For a while we waited our tour guide (kot) to fetched up us at jetty, jalan jalan lah dulu cari sarapan dan tengok apa yang menarik kat jeti. Sambil tu, survey la kedai mana yang jual souvenir and clothes yang termurah. Heee.

before heading to Kuala Besut



jejaka jejaka idaman. sangat laaa.

before off to island. weheee

Bla bla bla, almost 2 hours jugak la kami duduk menunggu bot di jeti and at around 12 noon, we were finally arrived at island. Weheee. Tak kira pulak masa dari jeti ke pulau tu makan masa berapa minit. Ada kot, almost 30 minutes gitu. Kot la. Dahla dengan pakcik drebar bot tu bawa laju macam nak drift. Terhentak hentak jugaklah sampai tak sedar, aku genggam tangan kawan aku sepanjang perjalanan. Sampai pulau je, lenguh tangan sebab genggam kuat sangat. Yelah, takut terbang masuk laut kang. Hahaa. Tapi, sempat jugak lah aku menyaksikkan keindahan ciptaan Allah. Subhanallah!

inilah dia kawan yang aku genggam tangan dia sampai naik kebas. hee. 
Madam SFO cakap muka dia macam ainan tasneem. 

here we were!!


mencari signal line. masing masing muka stress. ahahaa :p
notes: line Maxis & DiGi takda ye. 

wot wot. boipreng wey boipreng.

Sampai je di pulau, kami terus check-in, letak barang dan makan! Pukul dua petang, kami terus bersiap siap untuk snorkeling. Ada 3 port snorkeling kami pergi. Ada satu port tu, kami dilihatkan penyu. Tapi malangnya untuk si rabun macam aku ni, memang tak nampaklah penyu tu. Yang nampak hanyalah benda yang gerak gerak je walaupun abang yang pimpin kami tu beria cakap tu penyu. Ahahaa, nasib lerr. Yang confirm aku dapat lihat dengan jelas, nemo dengan segala jenis ikan dan juga batu karang. Paling menakjubkan aku bila ternampak ikan colour rainbow. Masha-Allah. Lawa wei. 









Last port tempat kami snorkeling, tour guide cakap tu tempat shark. Malangnya takda pun shark tu. Mungkin bukan rezeki kami hari tu nak tengok shark kot. Our tour guide told us that shark was too shy to meet us. Ahaha. Yolah.




At the night, we were doing our own activity after we had our dinner. Siap minta tolong dari seorang pakcik yang resident kat pulau tu buatkan bonfire. The moment yang paling syok malam tu bilamana, kami beramai ramai berjalan sambil bernyanyi di persisiran pantai. Macam macam lagu kami nyanyikan, lirik betul ke salah ke, semua ditibai. Ahaha. Dah penat masing masing, masuk bilik tidur! 

pakcik yang baik hati, willing bantu kami buatkan bonfire.

siap ada free show lagi. 



Bersambung…


Wassalam.


16 Sep 2013

I did it!

Finally.
I did it. Yes, I did it!







Malu laaaaaaaaaaaa weii
Sekian.




21 Jul 2013

Before holiday

Assalamu'alaikum wbt . . .



12hb julai yang lepas, aku dengan sebahagian dari classmates berbuka puasa sama sama di Restoran Ikan Bakar Khafi, Wakaf Baru. Sambil sambil tu meraikan Ramadhan dan juga meraikan sebab dah tamat belajar untuk semester 3, di tahun pertama. Hehehe . . . 

Alhamdulillah, makanan kat restoran tu sedap. Dengan berbayar seorang RM16, dapatlah makan sayur kailan ikan masin, ikan siakap tiga rasa, ikan siakap sambal, ikan jaket bakar, tomyam ayam dan seafood dan air tembikai. Tak dapat nak tunjuk gambarnya sebab ter-delete. Huuu . . .

Atas permintaan ramai, [ tak ramai mana pun ], aku buatkan puding kastard kuah koktail sebagai pencuci mulut. Alhamdulillah juga sebab mereka suka. Entry untuk lain kali nanti, aku kongsikan resipinya. [=

Sambil sambil tu, kami semua ambil kesempatan sambut hari jadi mereka yang lahir bulan 7 dan 8.

HB to syuk, zaki, yun, ziera, intan and aima from cs221-3B

Tapi yang datang birthday gilrs. Birthday boy si syuk tu datang lambat sikit. 

Yang ni dari Nad, dapat masa hantar yun, ziera dan intan balik kat stesen bus. Tapi paling mengharukan kan kan, nama kita pun ada jugak walaupun 3 bulan lagi kot. Heeeee . . . Thanks Nad.





Puding Roti Karamel Oren dan Sos Kastard yang simple

Assalamua'alaikum wbt . . .

Alhamdulillah. Selesai sudah untuk ramadhan peringkat awal, iaitu peringkat dimana penuh dengan rahmat Allah. In shaa Allah. Sekarang ni, masuk pula fasa pertengahan ramadhan, fasa keampunan. Marilah kita sama sama perbanyakkan bertaubat kepada Allah dan semoga Allah terima taubat kita. Mudah mudahan. [=

Berbalik pada tajuk entry ni, aku nak kongsikan hasil puding yang aku buat untuk juadah buka puasa. Sebenarnya, juadah ni aku buat dua hari lepas punya, tapi kali ini baru ada mood nak menaip. Hehehe . . .

Hajat hati mula mula tu nak buat puding oreo tapi ternampak puding yang macam lagi menarik dan ringkas sangat kalau nak buat. Jadi, aku postpone dulu puding oreo tu. Heeee . . . Dan sebenarnya aku macam tak percaya aku boleh buat puding roti karamel sebab aku ni memang tak berkenan langsung kalau roti ni dibuat puding. Macam pelik la. Tapi bila dah buat tu, not bad wei!! Sedap. Alhamdulillah.

Bahan bahan yang diperlukan nak buat puding roti karamel :

Gula hangus -
3 sb gula digoreng sampai keperangan dalam kuali dengan api sederhana dan kemudian tambah 1 sb air. Goreng sampai macam kehangusan sikit. Api jangan besar tau. Kang hangus habis nanti tak sedap pulak rasanya. Pahit. Dah siap tu, masukkan dalam bekas yang sesuai untuk dikukus dan ketepikan.

Puding roti -
4 keping roti putih
1 sk esen vanila [ tapi aku letak esen oren sebab dah habis, tu sebab nama puding aku ada "oren" ]
1 cawan susu cair
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
3 biji telur [ pukul manja dan kemudian tapiskan ]

Blender semua bahan kecuali telur sampai hancur dan sebati. Kemudian, masukkan telur yang siap dipukul dan ditapis tu. Blendkan sekejap dan tuangkan terus ke dalam bekas yang kita isi gula hangus tadi.


Kemudian, kukuskan selama 40 minit - 1 jam ke dalam pengukus. Oh ye, sebelum nak blend bahan tu, panaskan dulu pengukus supaya nanti senang dan cepat sikit masak pudingnya. Dah siap masak, sejukkan dalam peti sejuk sebelum menikmatinya.

Dah siap, inilah hasilnya. Taraaaa.

Hahaha. Memang buruk rupanya tapi rasanya sodap wei. Kawan aku kata macam telur mata lembu. Ciss. Unik apa. ^^;

Yang ni pula, aku tambah dengan sos kastard sebab separuh puding tu takda gula karamelnya. Sedap jugak.

Sos Kastard -
2 sb tepung kastard
2-3 sb gula
1 cawan susu cari
1 cawan air
1 biji telur dipukul sampai kembang [ aku tak letak sebab takdan nak pukul ]

Campur semua bahan dan kacau sampai sebati. Kemudian, panaskan atas api yang sederhana. Masak sampai masak atau sampai nampak macam nak nak likat. Nak cair lagi, tambah sikit air. 

Selamat mencuba. [=






18 Jul 2013

Cuti dan Ramadhan 1434H

Assalamu'alaikum wbt . . .

Pertamanya, salam Ramadhan al-mubarak 1434H kepada semua umat Islam. Walaupun dah hari yang ke-9, rasanya tak salah kot ucap lambat. Heeee . . .

Keduanya, selamat bercuti kepada semua kawan kawan UiTM-ian dan juga universiti lain. Semoga anda berbahagia di cuti anda. [=

Rasanya lama tak update blog sebab kekangan masa. Terlalu banyak cerita ingin aku kongsikan pada semua, tapi tu laa. Konon konon sibuk semedang. Nak on laptop pun fikir dua tiga kali. Yela, kalau on nanti banyak masa terbuang. Lagi lagi tengah tengah nak final exam.

Alhamdulillah, tamat sudah semester 3 untuk ijazah ku. 3 semester lagi tambah dengan praktikal, In Shaa Allah, gradlah. Mudahan dapatlah grad dengan cemerlang. Kalau boleh, nak grad dengan kelas pertama. Dan kalau boleh juga, nak grad dengan selempang pink sekali. Tapi, aku tahu itu semua rezeki atas kehendak Allah mengikut kemampuan dan usaha aku. Jadi, aku cubalah yang terbaik. Kalau dapat, Alhamdulillah. Semuanya In shaa Allah.


24 Apr 2013

cubaan yang dicuba untuk diterima

Assalammu'alaykum wbt ...

Ya Allah.
Ya Latif.
Kalau aku lemah orangnya, sudah ku jatuh dengan ujian ini.
Barangkalilah.

Mujur ada sedikit iman - In Sha Allah.
Dalam hati terasa panas dan bibir terkumat-kamit mengeluh.
Alhamdulillah. Iman itu masih ada.

Takda sampai rasa nak gantung diri. Cuba dan paksa ingatkan diri,
"Ini ujian Allah, ada ganjarannya. Besar kalau kau betul-betul sabar hadapinya. Istighfar banyak."

dan

"Ujian Allah boleh menghapuskan dosa-dosa. Dan juga akan mendekatkan kita pada Dia. Sabar ye."

In shaa Allah.



Dia.

Dia  tersenyum riang.
Dia bergelak sakan.
Dia ketawa.
dan Dia tak kisah semua tu.

Itu zahirnya.

Batinnya...

Dia cemburu. Dia menangis. Dia terasa hati. Dia bersedih.

Hanya mampu dipendam.
Terasa lemah untuk diluahkan.
Takut disalah tafsir oleh dunia.
Takut yang kecil jadi besar.

Pada Allah, mohon jangan ada hitam di kalbu.
Pendam.
Jangan pula dendam
Tapi luahkan pada Allah.
Itu cukup.
Sebab Allah itu Maha Mendengar.
Juga Maha Mengetahui.
Allah...


Cuma, terkadang tu
Dia perlukan teman.
Lebih tepat - sahabat.

25 Mar 2013

Tentang hati - Perasaan

Assalamu'alaykum wbt...

Terlalu banyak hati untuk kita jaga.
Terkadangnya sampai tak terjaga.
Bila dah macam tu,
Mulalah ada yang rasa tersentap.
Mungkin ada juga yang rasa tersisih.
Atau terbuang, barangkali juga.

Mungkin aku terlalu jujur dalam bicara,
mereka berkecil hati.
Juga berkemungkinan,
Aku terlalu kasar dalam gurauan,
mereka tersentap

* sigh

Tapi berapa kali banyak untuk
ke - MUNGKIN - an tu??
Dan sampai bila untuk ke - MUNGKIN - an tu?

Sampai hati sendiri terkecil hati.
Ataupun,
Sampai kita terpaksa terima hakikat bahawanya
Kita sebegini, mereka sebegitu.
"Biarkan jela mereka sebegitu"
Macam tu?

*mengeluh berat. =_='

Aku penat.
Aku lelah.
Aku bosan.


Allah itu Maha Mengetahui.
Juga Maha Adil.
(':

" Jangan berkecil hati jika mereka berkecil hati pada kita. Allah itu Maha Mengetahui apa niat kita. 
In shaa Allah "

Mungkin kadang - kadang tu aku perlu menjadi seorang yang heartless.
Atau, memang perlu menjadi heartless.

Maaf.

20 Mar 2013

Dialek

Assalamu'alaykum wbt ...

Aku adalah Johorian. Pure Johore. Dan semua housemates aku asal dari Johor. Cuma sorang tu je Penang.

Okay. Apa yang aku nak cakapkan di sini adalah, setiap negeri dialeknya berbeza. Juga, setiap negeri, gaya bahasanya berbeza.

Orang Johor, cakapnya sebegini.
Orang Somban, cakapnya sebegitu.
Dan seterusnya...

Cuma, bila ada perbezaanya dan bila "perbezaan" tu berjumpa, pasti akan ada salah faham dalam komunikasi. Fakta! Walaupun tak semua yee.

Dulu, masa zaman schoolhood, orang cakap dengan aku orang Melaka dan Utara cakap kasar [ maaf ]. Dan aku ni jenis yang cepat terpengaruh, percayalah hidup-hidup sampai dorang kena blacklist. -_-' Tapi... bila dah masuk Uni. Dah berjumpa dan berkawan dengan orang dari pelbagai negeri, sama je semua. Sebenarnya, bila kita cakap orang negeri tu baik, orang negeri ni jahat and so on, itu semua adalah mind set.

I myself berkawan dengan orang dari negeri Kelantan, Selangor, Kedah, Penang, KL dan sebagainyalah. Alhamdulillah, aku takda masalah dengan semua tu walaupun majoritinya dari Johor juga. Bagi aku, bila dapat berkawan dengan orang dari luar negeri kita, secara tak langsung minda kita akan terbuka. Takdalah minda tu asik dalam tempurung jeee. Yang menyatakan tentang jahat baik seseorang tu adalah kerana sikap mereka sendiri bukan asal negeri mereka.

Seronok apa bila kita berkawan dengan orang dari pelbagai negeri. Boleh dengar dan secara tak langsung boleh belajar loghat mereka. Aku paling suka loghat orang Nogori dengan utara. Seronok kalau dengar dorang bebel dengan bahasa ibunda negeri mereka.

Cuma, ada cerrtain negeri la yang sedikit payah untuk menerima kehadiran orang luar. Payah untuk menerima budaya luar. Mereka ni kalau boleh, nak kita mahir bahasa mereka bila berkomunikasi. Ada tu setengah dari mereka, bila datang negeri orang pun dia nak kita cakap bahasa mereka. Bukan nak kutuk ke apa ke, cuma aku tak boleh terimalah dengan sikap yang ketidakterbukaan mereka. Bagi aku, mereka ini adalah orang yang terlalu close-minded & narrow-minded.

Ada satu kejadian tu, perbualan antara seorang pemuda dengan seorang kakak. Secara zahir dan batinnya, aku tak dengar pula si pemuda tu cakap kasar dan tengking-tengking kakak tu. Bagi aku, kira dah cukup berhemah tutur bicara pemuda tu. Di tempat kejadian, kakak tu beria-ria cakap pemuda tu tengking dia padahal pemuda tu cakap tak. Pemuda tu hanya bercakap yang benar. Tapi, cara kakak tu bercakap, walau tak kasar tapi gaya nak marah-marah je. Yang paling mengherankan, kakak tu boleh cakap pada pemuda tu, "awak tu orang luar. Jagalah bahasa tu sebab bahasa awak tu seperti menengking."

Hahh?? Sekarang ni, sapa tengking sapa? Aku sebagai pelakon tambahan kat tepi tu hanya mampu tercengang je. Dan aku tak faham, kenapa perlu berkata "AWAK TU ORANG LUAR"? Kenapa??

Maaflah kalau ayat-ayat aku seperti kasar atau memburukkan ke apa ke. Aku rasa ia perlu diceritakan hanya untuk perkongsian dan juga mungkin untuk pengajaran bagi aku dan semua. Mungkin. Bukan untuk mengaibkan.

Maaf.

Wassalam

25 Feb 2013

Oowh, durian crepe

Assalamua'alaikum wbt ...

Oh, durian~

Pada mulanya, sungguhlah aku rasa macam ketinggalan bila orang sibuk cakap pasal durian crepe? Memang tak dapat nak bayangkan, how look of durian crepe  tu. Tanya adik, "ala, macam kuih ketayap tapi ni durian. Tak sedap." Lebih kurang gitula jawapannya.

Kebetulan, ternampak la rupa durian crepe dalam FB sapa entah.

*Google*

Eh, pelik je. Tak nampak pun ketayapnya. Macam bantal je... Then, cubalah search Google the recipe of durian crepe.

PELIK la durian crepe ni. Yela, pelik sebab isi disebalik lempeng kuning tu adalah whipped-cream dengan durian. Whipped-cream???? Masa baca tu, macam kembang je tekak ni. Can't imagine la bagaimana rasanya. Tapi tetap juga nak rasa sebab orang sana sini sibuk bercerita keenakkannya.

Pendekkan cerita - macam biasalah kan. Dulu masa aku tak teringin langsung nak makan, eh.. sana sini ada. Masa aku teringin nak makan, masa tulah takda la, dah habisla dan bla bla bla lah. So, so, sooo ... jenuh nak mencari, inilah hasilnya.

Tadaaaa...

Hahaha. Macam selebet sikit durian crepe aku. 
Warna pun kusam. 
Tapi sedap
SERIUS!! (:

Resipi ini aku amik kat blog Cik Epal. Kebetulan sebab masa Google tu, resipi dari Cik Epal yang pertama aku nampak dan klik.

Whipped-cream

Pure punya buah durian yang dah dilenyek-lenyet



Selamat mencuba pada sesiapa yang ingin mencubanya. Betul, sedap. Macam nak buat lagi je. Hee

Wassalam











15 Feb 2013

Inilah ganjaran dari Dia

Assalamu'alaikum wbt ...


Allah berfirman dalam surah al-Zumar yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang yang bersabar akan ditunaikan dengan ganjaran yang tidak terhitung banyaknya." (39:10)

Alhamdulillah. Alhamdulillah. ALHAMDULILLAH!
Dia dengar doa aku, Tuhan Yang Maha Mendengar. Permulaan pengajian diperingkat ISM yang baik. Dan inilah ganjaran dari Allah setelah berhempas-pulas melawan ujian, dugaan dan seangkatan dengannya sepanjang semester lepas.

Ibu pesan, nak dekan ke, nak foplat ke atau nak apa-apa ke, doa pada Allah dengan baik. Jangan pohon seperti mengarahkan Allah untuk dapatkan dekan atau foplat. Pohon pada Allah minta diberikan keputusan yang baik. Jadi, aku doa:
"Ya Allah, Engkau berikanlah kepada ku keputusan yang tidak mengecewakan ku dan jauhkanlah aku dari keputusan yang membuatkan riak dan jauh dari MU. Amiiin..."

Alhamdulillah. Keputusan yang tidak mengecewakan. Malah menggembirakan. Dan Inshaa Allah, mudahan tidak menjadikan aku riak. (:

Memanglah tak harap foplat sebab tahu dah takkan dapat. Sebabnya, paper untuk ITS 410 - Fundamental Information System; awal-awal dah tawwakalillah lah. Berharap untuk lepas je. Memang betul-betullah dugaan untuk paper ni, Masha-Allah! Siap sempat membute dalam dewan 1 jam! Konon-konon mengantuk sangat sebab stay-up. KONON …

p/s: Tahniah kepada semua tak kiralah dekan atau tidak. Kepada yang dekan, kekalkan usaha anda. Kepada yang bukan, Inshaa Allah rezekinya dilain waktu. Jangan sedih-sedih. 


Cerita basi

Assalamu'alaikum wbt ...

Rasanya belum terlambat lagi untuk mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat Puan Athirah Izzati [kawan seperjuangan waktu diploma dulu] dan suaminya, En Rahmat Toha. Dah seminggu dah mereka selamat diijabkabulkan sebagai suami isteri dengan dua kali lafaz. Alhamdulillah. 

Rasa macam syok pula tengok kawan aku dah kawen ni. Macam nak kawen jugak!! -_-'

Ucapan buat si pengantin:

(Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikkan.)

Semoga perkahwinan Titi & Amat berkekalan hingga ke syurga. Semoga Titi menjadi wanita, isteri dan ummi yang solehah. InshaaAllah. 

Sebahagian daripada kawan-kawan masa diploma-DQS; yang hadir. 
Cantikkan dua mempelai tuu ^^;
Muka-muka ni jugalah yang jadi "tol". 



Bluebarry Yougurt Bliss Cupcake - Khas dibuat untuk si pengantin perempuan. Terlalu simple untuk dekorasi cupcake tu sebab tangan ni bukan tangan seni. Konon-konon bunga lavender la kan. Lavender.

Sebelum

Creampuff. Takda kaitan dengan pengantin pun. Buat saja-saja sebab ibu asik cakap pasal kesedapan creampuff jiran sebelah. At first tu taknak buat, sebab pernah cuba benda alah ni. Tak sedap. Aku ni pula jenis, malas nak cuba-cuba buat sesuatu makanan tu kalau tak sedap kat tekak. Tapi ayah pesan, kita tak bolehlah ikut selera kita je baru kita buat. Bukan apa, aku takut tak jadi. Kan dah membazir. Huuuu...

Jadi, inilah hasilnya. Nak jadi anak yang solehah, aku suka ke tak suka ke, gagahkan diri juga buat crampuff yang mulanya aku tak suka demi ibu. Terlalu senang nak buatnya. Bila dah siap... eh, sedap pulak! Tak cukup satu, makan lagi satu. Lagi satu. Lagi satu. Sampai kenyang. Hee. Alhamdulillah. 

Selepas. 
Walau macam selebetkan, tapi sedap!



31 Jan 2013

Sentap

Assalamu'alaikum wbt ...

Hari tu berbual dengan ibu pasal ape-ntah, tiba-tiba perasan sesuatu yang rasa macam tak percaya pun ada. 'Eh, 2013 sudah. Bermakna umur ku makin bertambah lagi satu angka.' BERTAMBAH yeee... Even you celebrate your birthday at the end of the year pun [takda la at the end sangat, Oct je kot ], tetap jugak umur bertambah bila tahun dunia ini bertambah. OMG, aku dah tuaaa!! Tapi takpe, selagi tak kawin selagi tu aku masih remaja. Boleh ke cakap macam tuu? Hee

Jadi, bila usia makin meningkat nikan, emosi ni macam ntah la aek. Nak kata tak stabil, takla sampai begitu sangat. Nak kata stabil, kadang-kadang ada jugalah ganguan emosi tu. Lebih-lebih lagi bab sentap-menyentap ni. Eee, menyampah tau tak bila terasa diri ini mengada-ngada sangat nak sentap bagai. So, bila dah diri sendiri pun menyampah, orang luar terumatanya kawan-kawan mestilah LAGI MENYAMPAH, bhaii. 

Kebiasaanyalah, bila aku terasa hati dengan seseorang, kalau benda kecil aku just 'lantaklah'. Forgive and forgot jelakann. Malas nak perbesarkan. Tapiii... kalau big matter, tengoklah. It's depends on situation. Kalau perlu dikatakan atau diluahkan, I'll do. Kalau rasa macam tak perlu nak diperhebahkan, I just keep quite, simpan dalam hati - makan nasi berulam hati jela bak kata orang. Tapi, aku simpan tu takdalah sampai nak berdendam. As a muslimah, aku doa pada Allah minta dihilangkan rasa kecil hati tu semua, taknak simpan perasaan terasa hati sebab khuatir nanti rosak hati. 

Then, aku muhasabah lah sekejap diri ini. Pujuk sendiri hati ni, jangan terlalu ngada-ngada nak sentap. Walau pada kita tu semua adalah 'big matter'  untuk kita sentap, mungkin pada mereka itu hanyalah sekadar gurauan. Yela. Bila difikirkan balik, aku ni bagus sangat ke sampai nak sentap-sentap bagai? Terfikir jugakla. Gurauan dari aku ni kadang-kadang sopan sangat ke sampai takda yang terasa hati? Sopan kee??

Apa kaitan sardin dan sentap??


The conclusion is tak payahlah nak sentap-sentap sangat. Tak mendatangkan faedah pun. Merugikan diri sendiri pun ada. Even keluarga atau kawan pun takkan suka dengan perangai kau yang suka sentap. Nak sentap tu boleh. Tapi beragaklah. Kalau sikit-sikit nak sentap, eh, mak Jemah pun menyampah tau bhaii.

Jujur, aku pun tak suka bila orang yang suka sentap ni. Jadi, aku pun berusaha untuk menjadi orang yang tak suka sentap-sentap ni. Rasa menjelikkan jugaklah bila sikit-sikit nak sentap. Chill sudah~ Ingat kau ape? Princess yang perlu ditatang dan dibelai all the time?? =_=' 

* Pernah terbaca satu hadis ni, cuma tak pasti sama ada ia sahih atau dhaif. Bunyinya lebih kurang sebegini [ ingat-ingat lupa. maaf kalau salah ]
"Berdosa kamu jika kamu mengecilkan hati seseorang. Tapi
lagi berdosa kamu jika kamu berkecil hati pada seseorang."

Bagi akulah, dari sudut positif kenapa lagi berdosa kalu kita berkecil hati pada seseorang, ia mungkin akan mendatangkan pelbagai keburukan dan juga mungkin fitnah. Mungkin orang tu hanya bergurau, tapi kita terasa hati. Dan mungkin kita akan menghebahkan pada orang lain, ia mungkin juga boleh mengakibatkan fitnah. Wallahualam...

29 Jan 2013

Ia satu nikmat

Assalamu'alaikum wbt ...

22.1.12 - Berakhirlah sesi pengajianku sebagai pelajar ISM (Kepujian) Statistik untuk tahun 1, semester 2.  Yeay, cutii!! Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya walaupun terlalu banyak dugaan serta ujian sepanjang semester 2. Begitu hina sangat diri ini bila diuji dengan pelbagai rintangan. Alhamdulillah lah, aku masih kuat iman. Even sometime tu, jatuh juga air mata. Bukan air mata lemah. Tapi air mata untuk mengharapkan kekuatan dariNya. Air mata untuk melepaskan rasa kesengasaraan, kegeraman, kemarahan and what so everlah, walau tak semuanya lepas.

Jujurnya bagi aku, musibah yang telah berlaku itu semua telah mengajarkan aku tentang kehidupan yang sebenar-benarnya. Itulah realiti. Macam-macamlah aku belajar. Tak semua yang bagi kita adalah baik, tapi baik untuk yang lain. Begitu juga sebaliknya. 

Kalau nak cakap sabar, bohonglah sangat. Aku ni manusia kerdil. Bilamana diuji, kadang tu jatuh juga. Pernah rasa 'arghhh, tekanan perasaanlah!!'. Cuba juga untuk lari dari masalah walau sekejap tapi tetap sama juga. Rasa tekanan itu kembali bila terpaksa menghadap kembali masalah yang tak selesai. Serius!! Memang tekanan jiwa lah. Masa ni sedar, masalah takkan selesai kalau kita lari sampai terkeluar dari bumi pun...

Tapi, kerana aku ingat bilamana Allah ada dimana-mana, ia menjadikan aku bangun dari jatuh. Solat sunat taubat, solat sunat hajat dan juga zikir-zikir - itu ubat penenang jiwa aku yang kacau-bilau. Memang aku paksalah untuk hati dan diri aku ini lakukan itu semua. Alhamdulillah, it's get better than beforelah. 

Sebab ada masalah yang melibatkan dengan hamba Allah, aku selesaikan juga. Yelah. Nak simpan pun buat apa. Siksa jiwa adalah. Silap-silap takut jadi dendam dalam hati tanpa sedar. Cakap jelah apa masalah semua tu. Masa tu juga, aku tahu...ohh... rupanya si polan, si pulun tu pun ada juga masalah dengan aku tanpa aku sedar. Bila dah ada sesi luahkan perasaan, perasaan jadi lega. Fuhh!! Ringan sikit beban. 

Cumanya, pengajaran yang paling besar aku dapat disebalik musibah ini adalah tentang keadilan Allah. Bukanlah bermaksud selama ini aku tidak tahu Allah itu Maha Adil. Tapi musibah ini membuatkan aku "bangun". Subahanallah, Dia betul-betul Maha Adil. Terlalu banyak sangat Allah tunjuk pada aku dan juga pada keliling aku tentang kebesaran dan kekuasaanNya. Subhanallah. Masya Allah. 

Alhamdulillah, Ya Allah untuk musibah ini. Inilah nikmatMu. Mungkin inilah yang akan mendekatkan aku kepada cinta Dia. Insya Allah (: . 

Rasanya belum terlambat lagi, untuk aku mengucapkan Salam Maulidur Rasul buat semua umat Islam. Selamat bercuti kawan-kawan dan juga siswa serta siswi ijazah dan seangkatan dengannya. Semoga cuti anda diisikan dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Aktiviti paling simple, "ternak" lemak kat badan lerr. Huhuuu.

p/s: Terima Kasih sangat-sangat pada NFN atas kesudian anda mendengar cerita, tangis tawa aku. Terima kasih juga pada yang berkenaan atas sebab yang tak dapat aku ungkapkan dengan ucapan. May Allah bless all of you and others too.