Assalamu'alaikum wbt & salam
Ramadhan Mubarak ...
Zaman orang sibuk cakap pasal kelazatan
kek Tiramisu [ demam Tiramisu ], aku trylah
search recipenya. Masa
tu aku tengok resipi macam susah aje nak buatnya sebab masa tu tak
kenal apa itu “whipped cream”?
Apa itu “cream cheese”?
Lepas tu fikir, mesti mahal barangnya. Sekarang ni, bila dah tahu
semua tu, harga pun takdalah mahal, terpanggil nak buat kek tiramisu.
Memang simple.Too
much simple nak buat kek
tiramisu ni.
Bahan-
bahannya:
200 ml
whipped cream
250 ml cream
cheese
½ cawan gula
halus [ aku letak gula icing dalam 1 cawan ]
Satu paket 2 in
1 Nescafe
Air panas
Sebiji kek coklat /
chocolate sponge cake [ aku guna kek coklat yang instant
dalam paket kotak tu je ]
Serbuk koko
Kek coklat instant yang siap di kukus.
Cara – caranya:
1. Pukul whipped
cream, cream cheese dan gula hingga kembang dan gebu. Kalau takda
mixer nak pukul tu, gunalah cara manual. Macam aku, guna whisk
je. Traditional sebab rumah ni takda mixer.
2. Dah kembang ke
tepikan dulu.
3. Bancuh Nescafe
dengan air panas. Potong kek coklat kepada dua bahagian. Basahkan
kek dengan air Nescafe tadi.
4. Letak cream
yang dipukul tadi di atas bahagian pertama kek. Lepas tu, letak
pula bahagian kedua kek coklat dan kemudian akhir sekali letak cream
sebagai topping.
5. Hiaskan kek tadi
dengan koko. Ikutlah kreativiti sendiri. Sebabkan rumah ni ketiadaan
stok koko, aku letak je serbuk Nescafe sikit sebagai nak
cantik – cantik. Tak boleh letak banyak – banyak sebab aku kurang
gemar kalau makanan yang ada perasa kafein. Hee
6. Masukkan dalam
peti ais untuk seketika untuk “keraskan” creamnya.
Tadaaaaaa!!!
Inilah kek tiramisu
yang siap di hias sebelum masuk ke dalam icebox. Rasa yang
nyum nyum [= Alhamdulillah.
Whipped cream jenama Almarai, 500 ml: SR 6.50 [ RM 5.2 - MURAH!! sebab kat Malaysia sama harga dengan yang 250 ml ]
Kalau di Malaysia, aku guna jenama Pauls. Kotaknya warna biru, dari Australia. Sebabnya jenama Pauls je ada tanda halal.
Soft Cream Cheese Spread
Wassalam...
No comments:
Post a Comment