21 Oct 2011

Warna warni Butter Moist

Assalamua'alaikum wbt .

Dah lama rasanya pendam rasa ni . Sebulan lebih . Tangan ni rasa gatal je nak kacau kacau tepung . Telur . Nak timbang gula . Hidung ni asik terbau bau je keharuman kek yang beraneka rasa . Kempunan kot . Memang la masa tu menyeksa dan menggoda perasaan bila otak ni asik terpikir je . Tu belum lagi tengok gambar kat tenet . Dan dan bila tengok movie korea Antique Bakery . Hush . Mangai . Jadiiii . . . bila dah bercuti semesta ni , apalagi . Hampir dua minggu dok melongo , inila hasilnya . . .



Tadaaa . . .





Warna Warni Butter Moist . Meriah mak ngah tu warna nyerr . Sampai ibu pesan , " Lain kali jangan letak pewarna banyak sangat . Banyak bahan kimia . " Baik buuu . * Tengok lama lama pun , seram kot . Tapi lawa la . Tambah lagi , nyumieeee .

Ini resipi kek yang menarik menawan ini . 
Maklumat tambahan :
Sebelum dituangkan dalam bekas atau loyang , bahagikan adunan ke beberapa bahagian . Pastu , titiskan la sedikit pewarna ikut suka . Sebagai contoh , Warna Warni Butter Moist terdiri dari 5 warna . Biru , merah , oren , hijau dan ungu . Mula tuang la dulu warna biru , kemudian hijau , merah , oren dan akhir sekali warna ungu .

Untuk cream butter :
100 gram buttercup ( suhu bilik )
60 gram shortening
100 gram icing ( diayak )
2 sudu susu segar ( kalau rasa cream tu kering , baru letak )
Beberapa titis jus lemon
Pewarna ( ikut suka - disebabkan kek nyerr dah meriah , cukupla cream butter berwarna putih . Karang terlebih meriah pulak . Hee )

Pukul butter , shortening dan icing sampai kembang , gebu dan putih . Takpun , nak tahu dah cukup kembang ke belum , tonggengkan bekas . Kalau cream tu tak jatuh , ok. Dah siap untuk dihiaskan atas kek dan makan . Tapi nak cantik , letak la pewarna . Oh ye , jus lemon tu cuma untuk rasa masam masam sikit . Taknak letak pun takpe .

Enjoy your meal (= . Nyumie nyumie

No comments:

Post a Comment